neděle 28. prosince 2008

Čokoládový koláč (s rýžovou náplní)

130 g hladké mouky, 50 g hořké čokolády, 30 g hnědého cukru, 20 g změklého másla, 1 lžíce rumu, ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva, ½ lžičky nastrouhané pomerančové kúry, špetka soli, hladká mouka na vál, máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy



Náplň: 500 g mléčné rýže, 100 g bílé čokolády, 3 vejce, 50 g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru, 1 lžička mleté skořice, špetka soli


Smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a pomerančovou kůru. Přidáme rozpuštěnou hořkou čokoládu, máslo, rum a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 0,2 cm a vyložíme jím vymazanou a vysypanou koláčovou formu. Těsto propícháme vidličkou a zapečeme 10 minut při 190 C. Pak snížíme teplotu na 160 C a pečeme ještě 15 minut. Mléčnou rýži smícháme s rozpuštěnou bílou čokoládou, skořici, dvěma vejci, jedním žloutkem a moukou. Z posledního bílku a špetky soli ušlecháme sníh, zašleháme do něj cukr a sníh opatrně vmícháme do rýžové hmoty. Nalijeme ji do formy s těstem a koláč pečeme ještě 50 minut při 150 C.


Žádné komentáře: