středa 9. července 2008

Croissanty

Rozpočet na 8 kusů: 250 g hladké mouky, sůl, 25 g cukru krupice, 7,5 g droždí, 120 ml vlažného mléka, 125 g másla, 2 vejce


V míse smíchejte mouku s cukrem a se špetkou soli. Do hrnku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a přelijte trochou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek. Pak ho vmíchejte do mouky, přidejte jedno vejce a vypracujte hladké těsto. Pozor, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.


Na pomoučeném vále rozválejte těsto na obdélník. Ztuhlé máslo dejte mezi dvě mikrotenové fólie a rozválejte na poloviční obdélník, než máte rozválené těsto. Pak z něj fólii sundejte a položte ho na jednu polovinu těsta. Druhou ho přikryjte. Těsto rozválejte, přeložte a znovu rozválejte. Celý postup opakujte nejméně pětkrát. Pokud je těsto řídké, dejte ho do lednice ztuhnout. Zpracované těsto nechte tak 10 minut kynout.

Vykynuté těsto rozválejte na 2-3 mm silný plát, a ten rozkrájejte na trojúhelníky. Rolujte je od nejširší strany ke špičce. Rohlíčky poskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte je minimálně 10 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 200°C 15 minut.


Žádné komentáře: