středa 9. července 2008

Skořicový koláč s jablky

Na asi 12 kousků potřebujete:


Na těsto: 180 g hladké mouky, 60 g cukru, 120 g másla, 1 vejce, špetku soli, máslo na vymazání formy, 2 větší oloupaná jablka (asi 400 g)

Na krém: 400 ml mléka, 1 pudinkový prášek, 3 vejce, 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce cukru, 50 g másla

Na přeliv: 70 g cukru moučky, 1 lžičku mleté skořice, 1 citron


Z mouky, cukru, změklého másla, špetky soli a vajíčka vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a dejte do chladu odpočinout.

Ze 400 ml mléka uvařte klasický vanilkový pudink. Uberte z něj asi tři lžíce a smíchejte se třemi žloutky a skořicí. Dokonale rozmíchanou směs vmíchejte zpátky do uvařeného pudinku, který vraťte na oheň a pomalu přiveďte ještě jednou k varu. Potom ho odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout.

Koláčovou formu vymažte máslem a vyložte odpočinutým těstem. Dno propíchejte vidličkou a pečte asi 6-8 minut v troubě rozpálené na 220°C , až těsto zrůžoví. Jablka bez jádřinců rozkrájejte na plátky. Do pudinkového krému vmíchejte změklé máslo a potom sníh z bílků oslazený dvěma lžícemi cukru. Krém rozetřete na upečené těsto, na něj úhledně poskládejte plátky jablek a zapečte v troubě při 170°C. Po 20 minutách jablka ještě zalijte sirupem svařeným z 200 ml vody, cukru, citronové kůry a koláč dopečte. Za 15 minut můžete koláč z trouby vyndat a pak ho ještě na povrchu jemně proprášit skořicí.


Žádné komentáře: