úterý 8. července 2008

Francouzský obrácený koláč

180 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prásku do pečiva, 100 g balíček vanilinového cukru, 3 vejce, 125 g másla nebo tuku, 150 ml mléka, 4 – 6 jablek, skořicový cukr, hrst ořechů a spařených rozinek

Mouku prosejeme s kypřicím práškem. Cukry utřeme s vejci, postupně přikapáváme rozehřáté máslo nebo tuk, promícháme s moukou a mlékem a rozmícháme na řidší těsto. Koláčovou formu vytřeme máslem nebo tukem a poprášíme skořicí. Oloupaná jablka nakrájíme na tlustší plátky, které rozložíme do formy, posypeme vanilinovým cukrem, ořechy a rozinkami a zalijeme těstem. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a moučník upečeme. Ještě teplý koláč vyklopíme na mísu, pocukrujeme a přizdobíme šlehačkou.


Žádné komentáře: