středa 9. července 2008

Dezinfekční prostředky

Kafr

Je obsažen v kůže kafrovníků rostoucích v Číně a Japonsku. Uměle se vyrábí působením některých organických kyselin na terpentýnovou silici. Kafr je bělavě průhledný, zrnitě krystalický, s bodem tání 175°C a s bodem varu 204°C. Částečně během zahřívání sublimuje. Na vzduchu samovolně vyprchává, proto se musí uskladnit v hermeticky uzavřených nádobách. Ve vodě se rozpouští nepatrně – při obyčejné teplotě asi 1,7 g v litru vody. Toto malé množství ve vodě rozpuštěného kafru stačí ke konzervaci vodných roztoků látek, které snadno podléhají zkáze nebo rozpadu. Kafr se dobře rozpouští v terpentýnu, lihu, chloroformu, acetonu a olejích. Některé pryskyřice rozetřené s kafrem měknou, jiné se dokonce mění v olejovitou kapalinu. Kafr se používá při přípravě těkavých laků, poněvadž podporuje rozpouštění nesnadno rozpustných pryskyřic. Některým látkám např.esteru celulózy dodává vláčnost a pružnost. (např.celuloid je tuhý roztok nitrované celulózy v kafru).

Kyselina boritá

Tvoří šupinovité krystalky perleťového lesku nebo bílý prášek slabě kyselé chuti. Jeden díl kyseliny borité se rozpouští ve 25 dílech studené vody nebo ve 3 až 4 dílech vody vařící. A dále v 5 dílech glycerinu a 20 dílech alkoholu. Je to velmi slabá kyselina působící antisepticky. Ve větších dávkách je jedovatá. Plesnivění zabraňuje jen nepatrně.

Fenol (Kyselina karbolová)

Získává se z černouhelného dehtu nebo synteticky z benzolu. Tvoří jehlicovitě narůžovělé krystaly s bodem tání 38°C a 42 °C, s bodem varu 181°C. Má schopnost absorbovat menší množství vody nejvýše až 10 %. Tím se mění ve zkapalněný fenol, olejovitou hnědou kapalinu jež dává za obyčejné teploty s 12 díly vody čirý roztok. Snadno se rozpouští v lihu, etheru, chloroformu, glycerinu a olejích. Používá se u snadno kvasících přípravků k dezinfekci. Je silně jedovatý a leptá kůži.

Kamenec hlinitodraselný

Ve vodě se rozpouští na kysele reagující roztok. Klih s kamencem je ve vodě nerozpustný, pro malířské účely se ke klihu přidává 10 až 30 % kamence v poměru k váze suchého klihu. Nebo se klihové vrstvy fixují roztokem kamence ve vodě. Kamenec se dále používá v malířství jako mořidlo. Dále k tvrzení sádry a k impregnaci dřeva proti ohni.

Tanin

Je to bezbarvý až nahnědlý prášek ve tvaru šupinek rozpouští se ve vodě nebo ve směsi lihu s etherem nebo lihu s vodou. S taninu a síranu železnatého se dříve připravovaly inkousty, dnes se nahrazují barvivy dehtovými. Taninovými roztoky lze utvrzovat klih a barvy klihem pojené. Značný význam má tanin v barvířství neboť zaručuje vazbu barviva s vlákny tkaniny.

Formaldehyd

Je aldehyd kyseliny mravenčí ( 40% roztok formaldehydu ve vodě = formalín). Je to velmi účinný avšak jedovatý dezinfekční prostředek. Utvrzuje klihové a želatinové vrstvy. Technický formalín bývá znečišťován metylalkoholem a kyselinou mravenčí. Formalín mění bílkoviny v látky ve vodě nerozpustné např.tvaroh (kasein) se jeho účinky mění v umělou rohovinu (galalit). Klih pak ve formu želatiny, křehkou nerozpustnou látku, kterou lze roztlouci na prášek. Formalín snadno polymeruje a s mnohými látkami kondenzuje. Dezinfekčních účinků formalínu lze využít při konzervaci dřeva zasaženého mikroorganismy.


Žádné komentáře: