úterý 8. července 2008

Maruščin hruškový koláč

500 g hrušek, citronová šťáva, 250 g (másla nebo) rostlinného tuku, 200 g pískového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce mleté skořice, špetka soli, 4 vejce, 1/8 l mléka, 300 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilinového cukru, 200 g strouhaných ořechů, 2 lžíce meruňkového džemu, tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu.

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky a pokapeme citronovou šťávou. Máslo utřeme s cukrem, prosetým kakaem, skořicí a solí, přidáme vejce, mléko, mouku prosetou s práškem do pečiva a ořechy. Promícháme a vzniklé těsto dáme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Bohatě poklademe hruškovými plátky, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Hotový koláč lehce potřeme zavařeninou a pocukrujeme.


Žádné komentáře: