středa 9. července 2008

Houbová omáčka

150-200 g čerstvých hub nebo 20 g suchých, 20 g másla, 1 větší cibule, zelená petrželka (nemusí být), sůl pepř, 1/8 – ¼ l zakysané smetany (nebo obyčejné šlehačky – dochucujeme citronovou šťávou).


Na jíšku: 30 g másla a 40 g hladké mouky. Lze připravit i ze sterilovaných žampiónů v plechovce.


Čerstvé houby nakrájíme na tenké plátky. V hrnci, ve kterém budeme omáčku připravovat, usmažíme na másle drobně nakrájenou cibulku, případně s petrželovou natí. Když cibulka trochu zatmavne (asi po 8-10 minutách), přidáme nakrájené houby a necháme chvíli za stálého míchání orestovat (2-3 minuty). Zalijeme hovězím vývarem (masoxem) a udusíme doměkka (jdou dost rychle, 15-20 minut).


Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme ji trochou omáčky, přecedíme do vroucí omáčky s houbami a vše ještě za častého míchání 4-6 minut povaříme. Před podáváním omáčku dochutíme pepřem a solí a přidáme smetanu.


Suché houby nejdříve propláchneme, necháme v trošce mléka nabobtnat a poté je používáme jako čerstvé. Příloha: hovězí maso (nejlépe vyšší libové žebro), houskový knedlík, vařené brambory.


Žádné komentáře: