středa 9. července 2008

Změkčovadla

Glycerin

Čirá bezbarvá sirupovitě hustá kapalina sladké chuti. Získává se jako vedlejší produkt při výrobě mýdla. Ze žlutě až hnědě zbarveného technického glycerinu se předestilováním vyrábí čistý. Jeho bod varu je 290°C. Na vzduchu se vlivem oxidace velmi zvolna rozkládá. Ve vodě a v lihu se rozpouští v každém poměru. Uplatňuje se jako účinné změkčovadlo klihu, bílku, arabské gumy, derivátů celulózy a jiných látek.

Glukóza (Dextróza = hroznový cukr)

Společně s fruktózou se vyskytuje v ovoci, v květech a medu. Uměle se získává hydrolýzou škrobu (zcukernatění). Je to buď bílý prášek nebo to jsou bílé krystaly sladké chuti. Glukóza snadno podléhá kvašení. Přidává se k akvarelovým barvám, aby se vodou lehce rozpouštěly.

Fruktóza (Levulóza)

Je obsažena ve sladkém ovoci, květech a medu. Čistá fruktóza je buď bílý prášek nebo krystalická hmota, snadno se rozpouští ve vodě, méně snadno v alkoholu. Přidává se k akvarelovým barvám místo glycerinu.

Včelí med

Med zvláčňuje vodová pojidla barev (klih, arabská guma, bílek) a dodává barvám z nich připravených pružnost. Tento zvláčňující účinek závisí hlavně na fruktóze, kterou lze oddělit extrakcí zcukernatělého medu 4 díly alkoholu a poté odpařením. Med se přidává k vodovým barvám a temperám odedávna. K akvarelovým barvám se přidával ještě v 19.století, dnes se nahrazuje glycerinem.


Žádné komentáře: