pondělí 7. července 2008

Sádra


Získává se ze sádrovce. Je to vodnatý síran vápenatý, geologicky vznikl usazováním mořské vody na vápenec. Sádrovci se říká gipsum = selenit, je to krásný průsvitný kámen, má zlatavý lesk, někdy i červenavě zbarvený. V přírodě se nachází ve velkých ložiscích, v různé kvalitě a čistotě. Nejjemnější druh je krystalický alabastr (název podle města Alabastron v horním Egyptě, je měkkčí než mramor).

Pro sochařské účely se sádrovec rozemílá, čistí, pálí nad 1 000°C, ztrácí krystalickou vodu a rozpadá se na prášek – na pálenou sádru bez vody. Sádru vždy přisypáváme do vody, voda pohlcuje sádru, po promíchání při tuhnutí se zahřívá, nabude nepatrně na objemu, používá se bílá modelářská sádra (model gips). Bílé sádry existuje více druhů. Jemnou sádru získáme rozptýlením mezi prsty po hladinu vody, mícháme jedním směrem.

Přídavky do sádry

Nejdříve se rozmíchají ve vodě, pak se přidává sádra Pro urychlení tuhnutí se použije teplá voda nebo trochu soli, pro zpomalení cukr nebo líh. Pro zpevnění klihová voda, sádra je pak pevná, pozvolna tuhne.

Do první vrstvy slepé formy přidáváme barvivo – většinou modrá prášková barva rozpustná ve vodě, pak se sype sádra.

Druhy sádrových forem

Jsou 2 druhy forem:

1) slepá nebo na ztracený kadlub

2) pro více odlitků – hlínová, sádrová, lukoprenová nebo želatinová


Slepá forma je používá pro jeden odlitek, kdy se forma po odlití zničí. Forma se dělí na co nejmenší počet dílů, u hlavy na 2 díly, u reliéfu na 1 díl. U figury modelujeme na pomocném lešení (hák), obvykle dělíme na 3 díly.

Odlévání hliněného modelu do sádry – hlava

Postup:

 hliněný model se rozdělí plíšky na jednotlivé díly. Plíšky jsou z tenkého plechu nebo tiskařské fólie, můžeme použít i umělohmotné podložky. Mýdlovým roztokem natřeme plíšky po celé ploše (i stearinem) – příprava na aplikaci sádry.

 v misce s vodou rozmícháme barvivo (nejčastěji práškový ultramarín). Přidáme sádru a rozmícháme velmi jemnou sádru. Postupně naneseme na celou hliněnou plochu i s plíšky, vrch plíšků seškrábneme. Nahazujeme zápěstím a lžičkou nebo rukou. Necháme sádru ztvrdnout.

 na ztvrdlou modrou vrstvu pro zpevnění formy aplikujeme ohnuté dráty (musí mít pevnost), dráty ohneme podél plíšku z obou stran, vertikálně přes výšku hlavy, 2 až 3 dráty horizontálně pro zpevnění. Je-li drát kratší, tak překryjeme konce, přichytíme dráty měkkou hlínou.

 do misky si připravíme sádru, kterou dáme na zbývající dráty pro přichycení. Hlínu odděláme. Namícháme další vrstvu, může být i trochu hustší. Vrstva musí dosahovat vrchní roviny plíšku, od plíšků dál může být vrstva tenčí. Gumovou stěrkou domodelujeme plochu. Počkáme až se sádra bude zahřívat (před tím ještě nemá pevnost), necháme vychladnout.

 po vychladnutí rozděláme formy – nejdříve formu rozprašovadlem polijeme vodou, hlavně vodu nastříkáme do dělící roviny mezi formy, voda zvětší praskliny, cidlinou můžeme rozpáčit ve hranách.

 sádrovou formu vyčistíme od hlíny

 odléváme do mokré formy, formu zevnitř separujeme mastnotou. Do sklenice s vodou přidáme vodní sklo (např. 1 : 10) – vytvoříme tím mastnou vodu, štětcem vytřeme. Oba sádrové díly převrátíme, aby vytekla přebytečná mastná voda (nebo rozpuštěný louh, mýdlový roztok). Oba díly spojíme dohromady, cidlinou uděláme vodící rýhy, ustřihneme 2 proužky juty, do misky si rozděláme sádru a suchou jutu namáčíme do řídké sádry. Připevníme na povrch dělící roviny, po celé délce zasádrujeme. Počkáme, až ztvrdne.

 samotné odlévání – VYTÁČENÍ sádry do formy. Na první vrstvu připravíme jemné sádrové mléko, čtvrt minuty necháme stát. Ve formě se sádra otáčí, otáčením vyléváme přebytek sádry. Vytáčíme na 1,5 až 2 cm vrstvy sádry odlitku. Necháme zatvrdnout, spodní hranu vyčistíme. Necháme přes noc. Poté vysekáme např.šroubovákem, tenčím dlátem. Postupně odkrýváme vrstvičku, obsekáme opatrně kolem učí i v obličejové části. Po odsekání odlitek očistíme od mastnoty (při retušování by se mastnota nespojila).

Při retušování přidáme sádru do vody, ale nemícháme ! Sádra je poté měkčí a dobře se retušuje.

Odlévání figury

 figuru rozdělíme na půl. Přední díl necháváme v celku plný. Ze zadu rozdělíme na více rovin horizontálně. V místě, kde se hák dotýká s tělem oblepíme hlínou. Figuru do formy KAŠÍRUJEME. Postupujeme stejně jako u hlavy – vyčistíme, naseparujeme, odlijeme. Do figury dáváme dráty. Často hrubší železné tyče nebo zpevňovací hranoly na přední díl. Po separaci potřeme i dělící rovinu. Pak si rozděláme zase 1.vrstvu jemné sádry, rovinu nemusíme čistit, narušíme jenom hranku roviny.

 po zatvrdnutí dáváme do formy pásky juty, rozděláme si sádru a pásky v ní namáčíme. Pokládáme na vnitřní plochu, která je nasádrovaná, pokryjeme celý vnitřek, pásky juty pokládáme přes sebe (přírodní juta slouží jako tkanina pro zpevnění). Štětcem potřeme jutu, aby perfektně přilnula. Do misky rozmícháme hustší sádru, naneseme na hranku roviny. Postupujeme od hlavy k soklu. Připevníme, když je sádra měkká. Na hranu dělící roviny dáváme pásky juty.


Ošetřování sádry


Impregnace sádry,tvrzení

Nejjednodušší je impregnace vápennou vodou – sádrový odlitek necháme ponořený ve vápenné vodě (= voda, která se usazuje nad hašeném vápně – zpevnění).

Tzv.enkaustace sádry – moření sádry ve stearinu nebo parafinu, dosáhneme povrchu podobného slonovině nebo mramoru. Odlitek ze sádry se musí zahřát (na 60 % parafin,
na 80 % stearin). Na několik minut se odlitek ponoří do parafinu nebo stearinu.

Čištění starého neimpregnovaného odlitku – namočíme do vody, houbičkou očistíme. Nebo sádrový odlitek natřeme uvařeným škrobem na prádlo, po zaschnutí škrob setřeme vlhkou hadrou, škrob vytáhne špínu.

Ošetřování sádrových odlitků

Nejjednodušší je nechat sádru vyschnout, pak natřeme vrstvičkou šelaku (= přírodní pryskyřice rozpustná v lihu), na první nátěr řidší šelak, zároveň slouží jako ochranná vrstva sádry, lehce se zatónuje.

Jednoduchý způsob patiny provedeme rozmícháním šlikru, štětcem natřeme sádru, po uschnutí hlíny setřeme navlhčeným hadříkem – sádra se jemně zatónuje, přes to natřeme vrstvičku rozpuštěného vosku s benzínem. Při vyprchání benzínu zůstane nepatrný lesk, výstupky.

Jednoduchá patina – sádru přetřeme bílým šelakem.

Patiny

 rozmícháme v nádobce hliněný šlikr, tímto šlikrem suchý sádrový model natřeme a necháme uschnout. Po zaschnutí setřeme hadrem a trochu navoskujeme včelím voskem rozpuštěným v benzínu. Benzín vyprchá, v hloubkách zůstane šedá hlína.

 patina stearinem

 patina šelakem rozpuštěným v lihu, použije se zároveň jako ochranný nátěr

 suchý model natřeme polotučným mlékem, po zaschnutí se přetře bílým čištěným šelakem. Odlitek pak můžeme čistit vodou.

 další patina – suchý sádrový model natřeme řidším šelakem (více zředěný lihem), necháme zaschnout, natřeme hustším šelakem s příměsí barevné hlinky (např.tmavý okr, dohněda). Naneseme rovnoměrnou vrstvu. Necháme dobře zaschnout. Po zaschnutí druhé vrstvy natřeme povrch včelím voskem rozpuštěným v benzínu, namáčíme štětec do trochu jiné hlinky, tupujeme povrch. Po zaschnutí setřeme hlinku s voskem z povrchu. Tím se barevně odliší modelace. Zůstane mírný lesk, barva zůstane jen v prohlubních.

Do imitace bronzu – do druhé vrstvy šelaku přidáme bronzový prášek, poté můžeme tupovat jiným odstínem. Základem imitace tmavého bronzu je přidání grafitu.

 ochranný nátěr vápennou vodou

 enkaustace parafinem, stearinem

Jednoduché opravy poškozených sádrových odlitků

 nepatinovaná bílá sádra – kousky namočíme (oba dva poškozené konce) ve vodě, pak rozmícháme řidší sádru, nadrsníme plochy konců, naneseme sádru, kousky přilepíme k sobě a podržíme až se chytne.

 obě plochy natřeme hustším šelakem, poté sádrou.

 patinovaný sádrový odlitek na tmavo – oba konce natřeme řidším šelakem, necháme zaschnout, poté hustým šelakem. Oba dva konce zapálíme, líh vyhoří, z vrstvy šelaku se stane lepidlo, jakmile vyhoří rychle přilepíme. Patinované odlitky opravujeme vždy za sucha.

 suchá sádra – lepíme disperzním lepidlem. Pokud chceme zaretušovat, musíme našelakovat.

5 komentářů:

www.kocourkov.blog.cz řekl(a)...

Jejda,tady je skoro vše,co mne zajímá.Potřeboval jsem si oživit některé postupy se sádrou a google mne zavedl sem.Zatím na houbové recepty nepřišlo,ale dám do "oblíbených" jako databanku.
ZelenáNožička
www.kocourkov.blog.cz

Unknown řekl(a)...

Děkuji za tyto stránky,zajímají mne ruzné technologie jak staré tak nové a rád si je vyzkouším Velmi děkuji

Ostružka Ivan řekl(a)...

Dá se zpevnit sádra vodním sklem, a jak?

Ostružka Ivan řekl(a)...

Jaký je nejlepší poměr sádry a vody.

Unknown řekl(a)...

Děkuji😉Byla by skvělá i dokumentace fotkou..Pokud připojíte instagram nebo fb,ráda si vás dám do sledování!