středa 9. července 2008

Pečená jablíčka plněná rýží a rozinkami

Pro 4 osoby potřebujete: 140 g rýže, 90 g másla, 1 lžičku mleté skořice, sůl, 200 ml mléka, 4 lžíce medu, 60 g rozinek, 20 g čerstvého zázvoru, 4 středně velká jablka, 50 g opražených plátků mandlí

Nejdřív propláchněte rýži studenou vodou. V kastrůlku rozpusťte 60 g másla, přidejte skořici, propláchnutou rýži, špetku soli a krátce orestujte. Rýži zalijte mlékem, přiveďte k varu, přiklopte a nechte dusit v troubě vyhřáté na 180°C. Rozinky dejte vařit se sklenkou vody. Přidejte med, oloupaný a nastrouhaný zázvor a vařte, dokud rozinky nezměknou. Vyberte středně velká jablka. Kus horní části se stopkou odřízněte, vykrojte jádřince a udělejte dostatečně velké otvory na náplň. Vykrojenou dužinu nasekejte na drobné kostičky a přimíchejte k rozinkám. Hotovou rýži promíchejte s rozinkami v medovém sirupu a opatrně jí naplňte jablka. Posypejte mandlemi, přiklopte odkrojenými vršky, potřete zbylým máslem a dejte péct do trouby na 180°C. Asi za dvacet minut by měla být jablíčka tak akorát.


Žádné komentáře: